...
Skip to main content

Alarmsysteem en het verborgen risico

Het beveiligen van je woning of bedrijfspand doe je in eerste instantie om inbraak te voorkomen. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat de manier waarop je je woning beveiligt, ook gevolgen kan hebben voor je verzekering? En voor de hoogte van de vergoeding bij schade? Nog nooit bij stil gestaan? Lees dan dit artikel. Het is geen lichte kost, maar zeker nuttig als je spullen van waarde in je woning of bedrijfspand hebt.

Waaruit bestaat goede inbraakbeveiliging?

Goede Inbraakbeveiliging bestaat uit organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen.

Organisatorische maatregelen gaan over gedrag van mensen zelf. Meestal zijn het maatregelen die geen extra kosten opleveren.

  • Zorg ervoor dat laptops, Tv’s en andere waardevolle goederen niet door een raam zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Laat geen ramen openstaan waar inbrekers naar toe kunnen klimmen.
  • Schakel altijd het alarmsysteem in wanneer je je woning verlaat.
  • Zorg dat alle waardevolle zaken zijn geregistreerd op een lijst en maak er foto’s van
  • Plaats sensorlampen rondom je huis

Bouwkundige maatregelen

Daarnaast zijn er bouwkundige maatregelen. Aan de buitenkant van het pand kunnen bouwkundige maatregelen dienen om inbrekers te ontmoedigen. Denk aan goed gecertificeerd hang- en sluitwerk en scharnieren die voorzien zijn van het SKG keurmerk. Ook het kozijn dient van goede kwaliteit te zijn en de deur mag niet te veel speling hebben. Inbrekers zoeken altijd naar de zwakste schakel, met bouwkundige maatregelen kunnen de zwakke schakels worden versterkt waardoor inbrekers kunnen afhaken.

Ook in het pand kunnen bouwkundige maatregelen worden getroffen. Zo kunnen er compartimenten in het pand worden gemaakt. Wanneer bepaalde ruimtes voorzien zijn van een extra goed slot of als er een gecertificeerde kluis aanwezig is biedt dat extra veiligheid. Zijn uw waardevolle spullen opgeborgen in een extra beveiligd compartiment en het alarm gaat af? Dan heeft de inbreker waarschijnlijk niet voldoende tijd om ook de kluis of beveiligde kast/ruimte te openen. Een goed werkend alarmsysteem is daarom erg belangrijk.

Electronische maatregelen

Voor de beveiliging van je woning of pand zijn elektronische beveiligingsmaatregelen belangrijk, kortom een alarmsysteem. Deze maatregelen dienen om de inbreker zo snel mogelijk te detecteren voor het in werking stellen van een sirene, alarm of flitser. Er zijn vele mogelijkheden om inbrekers te detecteren. Dit kan door middel van glasbreukdetectie, infrarood ruimtedetectie, beveiligingscamera’s, gronddetectie, biometrie en nog veel meer. Een alarmsysteem staat meestal aangesloten op een meldkamer en de inbreker weet dat. Het actieve alarm zal de inbreker afschrikken of de inbreker zal niet de tijd nemen voor het uitgebreid doorzoeken van een pand of woning.

Wie bepaalt het risico op inbraak?

Het risico op inbraak in een woning of bedrijfspand wordt door verzekeraars bepaald aan de hand van de VRKI (de Verbeterde Risicoklassenindeling). De hoogte van het risico wordt bepaald door het soort interessante spullen dat aanwezig is en de waarde ervan. Op basis van de risicoklasse wordt vastgesteld welke maatregelen en welk alarmsysteem nodig is.

Hoe weet je in welke risicoklasse jouw huis valt?

Met deze VRKI-tool van het CCV kan berekend worden in welke risicoklasse jouw huis of bedrijfspand valt en welke maatregelen daarbij horen. De tool is geen vervanging van advies, maar geeft een mooie indicatie. Door de goederen en inventaris in deze tool in te vullen, krijg je de risicoklasse naar voren. Bijvoorbeeld risicoklasse 2. Daarna krijg je het voorstel van de beveiligingsmaatregelen die nodig zijn bij die risicoklasse.

Wat is nu het risico?

Als jij denkt dat elk alarmsysteem goed genoeg is, zonder rekening te houden met eventuele eisen van je verzekering, kun je bij inbraak of schade flink minder vergoed krijgen. Als je een (zelf gemonteerd) standaard beveiligingssysteem hebt misschien zelfs camera’s, maar je bent vergeten dat je een bijzondere whisky collectie in huis hebt, kan die toch wel eens onverzekerd zijn bij inbraak.

Daarom is het belangrijk om goed te weten welke eisen er voor beveiliging worden gesteld door jouw verzekering.

Let op: Certificaten van Verisure zijn niet acceptabel

Niemand kan tegenwoordig om Verisure heen. Waar je ook kijkt, zie je reclame. Echter let op: de certificaten van Verisure zijn niet acceptabel voor de verzekeraars, vanwege het eenvoudige feit dat Verisure geen BORG-gecertificeerd bedrijf is. Voor eenvoudige beveiliging zonder eisen vanuit je verzekering is Verisure prima. Maar heb je iets meer spullen van waarde in je huis, sierraden of horloges, dan zal je verzekering als snel hogere eisen stellen dan een Versiure systeem.

Hoe zorg je voor goed alarmsysteem?

Als je weet in welke risicoklasse je woning of pand valt, kun je gaan zorgen voor de juiste maatregelen. De belangrijkste zijn de 2 certificaten die je nodig hebt, BORG-B en BORG-E.

Een BORG-B certificaat richt zich op bouwkundige beveiliging, waar een BORG-E certificaat zich richt op het leveren van alarminstallaties. Deze certificaten worden uitgegeven door gecertificeerde beveiligingsbedrijven.

Op de website van het CCV vind je bedrijven die gespecialiseerd zijn in bouwkundige en/of elektronische inbraakbeveiliging. Sommige bedrijven mogen alle beveiligingsmaatregelen beoordelen en aanbrengen.

Wordt een alarmsysteem met VEB-certificaat ook geaccepteerd?

Naast BORG-certificaten accepteren veel verzekeringsmaatschappijen ook VEB-certificaten. Een VEB-erkend beveiligingsbedrijf adviseert namelijk ook conform de VRKI. Elk VEB-erkend beveiligingsbedrijf krijgt jaarlijks een inspectie en kwaliteitsbegeleiding. Deze bedrijven kunnen in veel gevallen zowel de elektronische als de bouwkundige beveiligingsmaatregelen uitvoeren en certificeren. Via de website van het VEB vind je gemakkelijk een VEB-beveiligingsbedrijf.