...
Skip to main content

Tweedehands auto kopen: checklist

Dus je bent op zoek naar een leuke tweedehands auto. Op internet kom je ene prachtig exemplaar tegen, precies wat jij zoekt en voor een aantrekkelijke prijs. Maar, hoe weet je of de advertentie heeft gelogen over de tweedehands auto?

De checklist hieronder vertelt je precies waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar een tweedehands auto via een privé verkoper of een dealer, zodat je met een gerust hart je nieuwe aanwinst kunt aanschaffen.

Checklist tweedehands auto kopen

  1. Autogeschiedenis
  2. Roest of lakschade
  3. Chassis problemen
  4. Onder de motorkap
  5. Bandenstatus
  6. Kilometerstand
  7. Interieur elektronica
  8. Bekleding
  9. Testritje
  10. Garage-inspectie
  1. Autogeschiedenis bij het kopen van een tweedehands auto

Vraag om zoveel mogelijk informatie van de huidige eigenaar en doe daarna ook nog je eigen research als je een tweedehands auto wilt kopen. Als je het kenteken door een aantal betaalde websites heen gooit kom je er binnen no-time achter of de auto in een ongeluk is geweest, of er claims op liggen en of dit specifieke model is teruggeroepen door de fabriek. Dat kost misschien een € 30, maar je wordt er een heel stuk wijzer van. En je kunt daarna een tweedehands auto kopen waar je ook echt lang plezier van hebt.

Tips: kentekencheck.nl/ let op de kilometerstanden en APK keuringen

Haal het kenteken ook eens door Google. Als je een bijzonder auto wilt kopen, kan deze nog wel eens voorkomen op websites zoals autogespot.nl of carspotter.nl. Dat hoeft niet erg te zijn, maar je kunt het maar beter weten. Ook een check op de social media profielen van de verkoper, kunnen verrassingen voorkomen. Want als jij ineens video's ziet dat de verkoper met zijn auto aan het driften is of zelfs lekker aan het racen is op de openbare weg? Wil jij de auto dan nog kopen?

  1. Roest of lakschade

Loop eens om de auto heen en zoek naar roestplekken of stukjes lak die loskomen. Kleine roestplekken zijn niet perse een dealbreaker, aangezien ze makkelijk kunnen worden gerepareerd. Als er plekken zijn waar het metaal helemaal door is verroest, moet je misschien nog even nadenken voordat je het geld neerlegt.

Koop je een auto uit het duurdere segment of ben je gewoon zuinig, kijk dan met een lakdikte meter. Voor een kleine € 100 heb je al een goed exemplaar.

  1. Chassis problemen

Als je toch al om de auto heen loopt, kijk dan ook gelijk naar problemen aan het chassis. Zit je op de grond in de auto? Hangt er iets onder het onderstel? Let goed op de bumper en kijk eens even in de achterbak en motorkap of er nieuwe schroeven of onderdelen inzitten, die kunnen wijzen op een ongeluk.

  1. Onder de motorkap

De motor is het meest belangrijke deel van elk voertuig. Doe de motorkap eens open, terwijl de auto uit staat, en controleer de motor op: lekkages, roest en gescheurde slangen en buizen. Kijk naar de olie- en transmissiepeilstokken of er verkleuring is – olie moet lichtbruin zijn, transmissievloeistof roze of rood.

  1. Bandenstatus

De banden zouden overal ongeveer evenveel moeten zijn gesleten. Niet-gelijke slijtage of extra slijtage op 1 band wijst op slechte uitlijning van de auto, wat een symptoom kan zijn van problemen met sturen, vering en het chassis. Een slecht uitgelijnde auto kan naar rechts of links neigen tijdens het rijden.

  1. Kilometerstand

De gemiddelde auto rijdt ongeveer 20.000 km per jaar. Om erachter te komen of de auto die je op het ook hebt veel of weinig kilometer heeft gereden, deel je de kilometerstand door de leeftijd van de auto. Een auto met een hoge kilometerstand zal meer versleten zijn aan zijn mechanische onderdelen dan eentje met een lage kilometerstand.

Hoe krijg je zekerheid over de kilometerstand als je een tweedehands auto wilt kopen? Het is misschien wat lastig, maar vraag de eigenaar om bij de www.RDW.nl het eigenarenrapport op te vragen. Hierin staan alle genoteerde kilometerstanden van de auto. Als de verkopen niet te verbergen heeft, moet dit geen probleem zijn. Het is kosteloos.

  1. Elektronica

Keihard je favoriete liedje op de radio aanzetten is een van de vele pleziertjes die bij het hebben van een auto hoort. Druk op een aantal knoppen en kom erachter of de stereo en de andere elektronische componenten het nog goed doen. Doe de airco en de verwarming ook gelijk even aan.

  1. Bekleding

Stoelen en interieurstoffen krijgen flink wat te verduren in een auto. Let op slijtage, vlekken en scheuren in het leer op de stoelen en achterbank – bekleding kan al snel best veel gaan kosten.

  1. Testrit

Het testrit is misschien wel het belangrijkste moment als je een tweedehands auto wilt kopen. Plan je route van te voren uit, zodat je de auto kan testen op wendbaarheid, versnelling, remmen en vering. Halverwege even een parkeerplaats opzoeken om een rondje om de auto te lopen en te kijken naar eventuele schade, mag ook zeker niet ontbreken.

  1. Garage-inspectie

Als je denkt dat de occasion die je hebt gevonden de auto van je dromen is, neem hem dan mee naar een vertrouwde garage voor inspectie. Een monteur kan zien of er nog onderliggende problemen of probleemplekken zijn die later voor moeilijk kunnen zorgen. Het is niet gratis, maar kan je wel redden van het doen van een miskoop.