...
Skip to main content

Weerstands banden: zin of onzin?

Het lijkt soms de ultieme fitness-tool: weerstandsbanden. Makkelijk mee te nemen en je lijkt er een volledige workout mee te kunnen doen. Maar is dat ook zo?  Wij geven het antwoord.

Wat zijn de grootste voordelen van weerstandsbanden?

Eén van de grootste voordelen aan weerstandsbanden is dat ze uitstekend zijn om isolatieoefeningen mee te doen. Met name voor het bovenlichaam is dat erg nuttig. Het is heel makkelijk om je biceps, triceps, schouders en borst individueel aan te spreken, waardoor je het maximale uit een spier kunt halen.

En waar je voor gewichten veel ruimte en opslag nodig hebt, zijn elastieken zo klein dat je ze zelfs in de binnenzak van je jas kwijt kunt. Je kunt ze hierdoor overal mee naartoe nemen en ook overal trainen, ook thuis of op een hotelkamer. Een ander voordeel is de grotere mind-muscle connectie. Dit komt doordat de weerstand toeneemt naarmate je ze verder uitrekt. En als de krachtcurve toeneemt, gaat de weerstand ook mee. Tot slot is ook de belasting van je spieren en gewrichten minder heftig dan bij zware gewichten het geval is. Hierdoor herstel je sneller na een trainingssessie, waardoor je ook vaker kunt trainen.

Wat zijn de grootste nadelen van weerstandsbanden?

Voor sommige mensen is het fijn dan ze met elastieken kunnen werken in plaats van echte gewichten, maar voor veel serieuze lifters is het juist precies andersom. Deel is dit een ego-dingetje: vertellen dat je weer 5 kilo zwaarder kunt tillen is stoerder dan vertellen dat je de resistance band iets lager kunt vastpakken waardoor de weerstand groter wordt.

Verder is het bij echte gewichten makkelijker te zien en bij te houden of je progressie boekt. Hierdoor kun je bij elastieken sneller het gevoel hebben dat je een plateau hebt bereikt, waardoor de motivatie kan afnemen. 

Het volgende punt is zowel een voordeel als ook een nadeel. Zoals aangegeven zorgen elastieken voor minder spierschade. Dit betekent echter ook dat weerstandsbanden minder effectief zijn voor spiergroei. De kans is klein dat je met elastieken enorme biceps of borstspieren zal kweken. Desondanks zijn ze wel een goed middel om je spieren te blijven prikkelen, waardoor je minder snel spiermassa verliest.

Kortom

Weerstandsbanden zijn echt goed om thuis te hebben maar zijn geen volwaardige vervanging voor gewichten. Je zult er ook nooit zoveel progressie mee boeken als met echte gewichten het geval is.  Maar ga je op vakantie? Of wil je thuis gewoon je spierconditie bijhouden?  Dan is het een prima toevoeging aan je fitnessroutine.

Dus toch liever aan de gewichten?

Met deze Runtaro dumbbell set is dit geen probleem. De set wordt geleverd met 2 halters en een extra lang tussenstuk waarmee je jouw dumbells tot fitness stang kunt transformeren. Met meerdere schijven kies jij jouw ideale gewicht en geniet je van een efficiënte thuistraining.