...
Skip to main content

Moet je sporten om af te vallen?

Als je denkt aan afvallen, denk je vaak gelijk aan veel sporten, lange hardloopsessies en uren fietsen. Maar moet je wel sporten om af te vallen? Dat lees je in deze blog!

Door te sporten verbrand je energie. Daardoor denken mensen vaak dat je om af te vallen, gewoon veel moet sporten. Maar het effect hiervan wordt vaak overschat. Door een uur hard sporten verbrand je tussen de 300-500kcal. Om 1 kg vetmassa te verliezen zal je zo’n 7000 kcal moeten verbranden. Dat betekent dus 14 tot 23,5 uur sporten, een beetje afhankelijk van de intensiteit waarmee je sport. Maar zo’n aantal uren sporten per week is niet realistisch voor de meeste mensen. Minder calorieen eten dan je verbrand is daarom altijd de beste strategie.

Sporten om af te vallen?

Nee, sporten is dus niet noodzakelijk om af te vallen. Of je wel of niet afvalt wordt namelijk bepaald door wat je eet en drinkt. Ook wel je calorie-inname. Wanneer je in een calorieoverschot zit, zal je gewicht toenemen. Als je in een calorietekort zit, zal je gewicht afnemen. Hoewel het dus niet noodzakelijk is om te gaan sporten als je wil afvallen, zijn er wel hele goede redenen om wél te gaan sporten tijdens het afvallen.

Hulp nodig bij afvallen? Probeer de dieetshakes van Orangefit.

dieet shake orangefit

Wist je dat…

Om op gewicht te blijven, moet een man gemiddeld 2.500 calorieën per dag eten. En een vrouw 2.000 calorieën. Voor mannen zijn dat dus 17.500 kcal per week en voor vrouwen 14.000 calorieën. Om één kilogram lichaamsvet te verliezen, moet je 7.500 calorieën verbranden. Wanneer je helemaal geen calorieën meer binnenkrijgt, zou je als man dus maximaal  2,33 kg per week kunnen afvallen en als vrouw 1,87 kg. Denk dus niet dat je kilo’s per week kunt afvallen, want dat is onmogelijk.

Spiermassa

Sporten zorgt er namelijk voor dat je spieren actief worden en behouden blijven. Je geeft je lichaam het signaal dat de spieren die je traint essentieel zijn om te overleven, waardoor het lichaam deze niet afbreekt. Je lichaam is dan veel sneller geneigd om vetmassa aan te spreken als bron om voor het gewichtsverlies te zorgen.

Sporten zorgt ervoor dat je meer kan eten

Iemand die een actieve levensstijl heeft zal een hogere kcal-behoefte hebben om op gewicht te blijven, dan iemand die inactief is en bijvoorbeeld niet sport. Wanneer je dus gaat sporten, zou je theoretisch iets meer kunnen eten. Hierdoor is het aantal kcal dat je op een dag mag eten om gewicht te verliezen, waarschijnlijk gemakkelijker vol te houden dan iemand die niet sport.

Gevolgen van spiermassa verliezen

Wanneer je niet sport, zal je zowel spiermassa als vetmassa verliezen. Je eindigt wel met een lichter lichaamsgewicht, maar esthetisch gezien zal er niets veranderd zijn gezien het verschil tussen vetmassa en spiermassa grotendeels gelijk is gebleven. Sterker nog, doordat je spiermassa bent verloren, zal je (on)bewust minder kcal verbranden door de dag heen. Dit heeft als gevolg dat je caloriebehoefte naar beneden gaat, waardoor je gemakkelijker in een overschot komt en in gewicht zal toenemen.

Spiermassa verbruikt ook iets meer kcal dan vetmassa: namelijk 24 kcal per kilo per 24 uur. Bij vetmassa is dit 19 kcal per kilo per 24 uur.

Moet je sporten om af te vallen? Nee, sporten is dus niet noodzakelijk om gewicht te verliezen. De voordelen om te gaan sporten (voor zowel de korte termijn als de lange termijn) zijn te groot om te laten liggen. Het zorgt namelijk voor het behoud van je spiermassa en is erg goed voor je algehele gezondheid.

Ondersteuning bij het afvallen

Maar als je wilt afvallen, kun je best wat ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld met speciale dieet-shakes, die alle benodigde bouwstoffen bevatten om jouw energiepeil op niveau te houden. Daarbij hoef je even niet na te denken wat je wel of niet mag eten, want de shake -door de Cosumentenbond verkozen tot de beste dieet-shake- vervangt een compleet maaltijd.

Maar je kunt ook kiezen voor andere ondersteuning, zoals maaltijdrepen of eiwitrepen. Allemaal om jouw zo snel en verantwoord mogelijk op je ideale gewicht te krijgen.

eiwitrepen orangefit