...
Skip to main content
HIIT: het geheim van high intensity interval training

HIIT: het geheim van high intensity interval training

Wil je je workouts naar een hoger niveau tillen? Dan is HITT training, oftewel high intensity interval training, misschien wel de oplossing voor jou. In dit artikel ontdek je waarom intense intervaltraining beter is dan traditionele cardiotraining en waarom het de beste keuze is om je fysieke prestaties te verbeteren.

HIIT training of traditionele cardio

Traditionele cardiotraining is al lang populair vanwege de vele voordelen voor het hart en de algehele gezondheid. Maar wat als we je zouden vertellen dat intense intervaltraining nog effectiever is? Door periodes van hoge intensiteit af te wisselen met korte rustperiodes, daag je je lichaam uit en maximaliseer je je resultaten.

Het blijkt dat intense intervaltraining je metabolisme op gang brengt en je lichaam in staat stelt om meer calorieën te verbranden, zelfs na je workout. Daarnaast is het bekend dat deze vorm van training je uithoudingsvermogen verbetert, je spieren versterkt en zelfs kan helpen bij het verliezen van gewicht.

HIIT: de wetenschap achter intensieve intervaltraining

Om de voordelen van intense intervaltraining volledig te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar de wetenschap erachter. Tijdens een intense intervaltraining dwingt het afwisselen van hoge intensiteit en rustperiodes je lichaam om te schakelen tussen de anaerobe en aerobe energiesystemen.

Wanneer je oefeningen uitvoert met hoge intensiteit, zoals sprinten of gewichtheffen, maakt je lichaam gebruik van het anaerobe energiesysteem. Dit systeem levert energie zonder zuurstof te gebruiken, maar kan slechts voor een korte periode energie leveren. Tijdens de rustperiodes schakelt je lichaam over naar het aerobe energiesysteem, waarbij zuurstof wordt gebruikt om energie te leveren. Dit systeem kan langdurige inspanning ondersteunen.

Het afwisselen tussen deze twee energiesystemen tijdens intense intervaltraining zorgt voor een verhoogde calorieverbranding en het stimuleren van je metabolisme. Bovendien veroorzaakt dit een zogenaamde "afterburn" -effect, waarbij je lichaam nog steeds calorieën verbrandt, zelfs nadat je training is voltooid.

Zelf aan HITT doen thuis? Dat kan eenvoudig met deze Battle Rope van 5 meter en 8 kilo. 

Voordelen van intensieve intervaltraining

Intense intervaltraining heeft enkele unieke voordelen ten opzichte van traditionele cardiotraining:

1. Verbeterd uithoudingsvermogen: Door regelmatig intense intervaltraining te doen, kun je je uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeteren. Het afwisselen van hoge intensiteit met rustperiodes daagt je lichaam uit om efficiënter zuurstof te gebruiken en je hart- en longfunctie te verbeteren.

2. Verhoogde calorieverbranding: Het afwisselen van hoge intensiteit met rustperiodes zorgt ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt, waardoor je calorieverbranding wordt verhoogd.

3. Spierversterking: Oefeningen met hoge intensiteit, zoals sprinten of gewichtheffen, dagen je spieren uit en stimuleren de groei en versterking ervan.

4. Tijdbesparend: Een ander voordeel van intense intervaltraining is dat het tijdbesparend is. Omdat je slechts korte periodes van hoge intensiteit nodig hebt, kun je in een kortere tijd een effectieve training krijgen. 

Een absolute killer voor HITT training is de Airbike Pro. Heb je er een plekje voor thuis, dan is dit de aanwinst voor jouw conditie.

Voordelen van traditionele cardiotraining

Traditionele cardiotraining heeft ook enkele voordelen die het de moeite waard maken om in je fitnessroutine op te nemen:

  1. Langdurige inspanning: Traditionele cardiotraining stimuleert je hart- en longfunctie en kan je helpen om je uithoudingsvermogen op te bouwen voor activiteiten zoals marathons of lange fietstochten.
  2. Stressvermindering: Cardiotraining kan ook helpen bij het verminderen van stress. Het vrijkomen van endorfines tijdens cardiotraining kan je stemming verbeteren en stress verminderen.
  3. Duurzaamheid: Traditionele cardiotraining is duurzaam en gemakkelijk vol te houden. Het vereist geen speciale apparatuur en kan vrijwel overal worden gedaan.
  4. Gewichtsverlies: Hoewel intense intervaltraining effectiever kan zijn in het verbranden van calorieën, kan traditionele cardiotraining ook helpen bij gewichtsverlies. Door regelmatig te bewegen en calorieën te verbranden, kun je een calorietekort creëren dat leidt tot gewichtsverlies.

Wat past bij jou?

Nu je bekend bent met de voordelen van zowel intense intervaltraining als traditionele cardiotraining, vraag je je misschien af welke trainingsmethode effectiever is. Het antwoord hangt af van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een training die je uithoudingsvermogen verbetert, je spieren versterkt en je helpt bij het verbranden van calorieën, is intense intervaltraining een uitstekende keuze. Het afwisselen van hoge intensiteit met rustperiodes zorgt voor een effectieve training die je lichaam uitdaagt en je resultaten maximaliseert.

Aan de andere kant, als je geniet van langdurige inspanning en graag activiteiten onderneemt zoals joggen, fietsen of zwemmen, kan traditionele cardiotraining een goede keuze zijn. Het helpt je uithoudingsvermogen op te bouwen en kan je helpen om je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.

Het belangrijkste is om een trainingsmethode te kiezen die bij je past en die je leuk vindt. Consistentie is de sleutel tot succes, dus kies een trainingsvorm die je graag doet en die je gemotiveerd houdt om regelmatig te blijven trainen.

 Wil je meer weten over HITT training? Dan is dit boek de bijbel vol informatie om alles uit jouw HITT training te halen.

Om het meeste uit je intense intervaltraining te halen, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

  • Zorg voor een goede warming-up: Een goede warming-up is essentieel om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
  • Houd je hartslag in de gaten: Intense intervaltraining draait om het verhogen van je hartslag, maar het is belangrijk om binnen een veilig bereik te blijven. Houd je hartslag in de gaten tijdens de training en zorg ervoor dat je niet overbelast raakt.
  • Eet voldoende voedzaam voedsel: Om optimaal te presteren tijdens intense intervaltraining, is het belangrijk om voldoende voedzaam voedsel te eten. Zorg voor een evenwichtige maaltijd met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten om je lichaam van de juiste brandstof te voorzien.
  • Blijf gehydrateerd: Tijdens intense intervaltraining zweet je waarschijnlijk veel, dus het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water voor, tijdens en na je training om uitdroging te voorkomen.
  • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens intense intervaltraining. Als je pijn voelt of je te uitgeput voelt, neem dan een pauze of verminder de intensiteit. Push jezelf, maar forceer niets.
  • Het opnemen van intense intervaltraining in je fitnessroutine vereist planning, aandacht voor techniek en variatie. Door deze principes toe te passen, kun je je workouts naar een hoger niveau tillen en indrukwekkende resultaten behalen.