...
Skip to main content

Padel: wat heb je nodig en wat kost het?

De padelsport groeit razendsnel en steeds meer mensen wagen een stap op de padelbaan. Kracht is minder belangrijk wat de sport toegankelijker maakt en het feit dat het met 4 personen gespeeld moet worden, brengt een leuke sociale factor. Maar wat je heb je nodig als je Padel wilt spelen en wat kost het?

Padel: een effectieve workout

Padel is razend populair onder sportliefhebbers over de hele wereld. Het spel is niet alleen leuk, een potje padel is ook een goede workout. Het spel vereist snelle bewegingen, behendigheid en uithoudingsvermogen, waardoor je conditie verbetert zonder het gevoel te hebben dat je aan het trainen bent.

Wat maakt padel zo aantrekkelijk? Het is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en speelvaardigheden. En de informele en gezellige sfeer maakt het gemakkelijk om nieuwe vrienden te maken. En met een beetje handigheid is Padel helemaal niet moeilijk. Je speelt dan ook vrij snel een degelijk potje.  En omdat je het met vier personen speelt, is het ook nog eens gezellig.  Heb je al zin gekregen in een potje?

Hoe begin je met Padel Sport?

Als je geïnteresseerd bent om Padel te spelen, zijn er verschillende manieren om te beginnen. Veel sportclubs en fitnesscentra bieden Padel faciliteiten en lessen aan, waar beginners de basisprincipes van het spel kunnen leren. Maar speel je al tennis, badminton of squash? Dan kun je gewoon een padelbaan huren en lekker van start gaan! Het belangrijkste is om het gewoon te proberen en te genieten van het spel, ongeacht je niveau.

Wat heb je nodig?

Om Padel te spelen, heb je een racket, ballen en geschikte schoenen nodig. Padel rackets zijn speciaal ontworpen voor het spel en hebben een iets andere vorm en materiaal dan tennisrackets. Begin je met Padel? Dan koop je al een racket, met tas en ballen, voor een kleine 60 euro

De ballen die voor Padel worden gebruikt, zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar hebben meestal een iets lagere druk.

Het dragen van geschikte schoenen is ook belangrijk, aangezien ze zorgen voor goede grip en stabiliteit op de baan. De eerste keer kun je Padel best proberen op  gewone sportschoenen. Maar speel je vaker, dan zijn echte Padel schoenen met een steun, toch beter tegen blessures.

Wat kost het huren van een padel baan?

Hoewel de sport zeker iets wegheeft van tennis en squash, zijn er ook belangrijke verschillen. De baan is een stuk kleiner dan een tennisbaan (20 bij 10 meter) en de baan heeft geen muren, maar juist hek- en glaswerk. Beide kanten van de baan, gescheiden door een net, bestaan uit twee servicevakken en een achterveld. Het huren van een Padelbaan kost zo'n EUR 40 per uur in de piekuren. Met met 4 personen, is dat natuurlijk een mooi bedrag.

De spelregels van de padelsport

In het kort is padel een racketsport dat je met 4 personen speelt op een veld met een kooi eromheen. De padelbal is iets zachter dan een tennisbal en het is de bedoeling dat je punten wint door de bal over het net te krijgen (elke keer weer). Hierbij kun je handig gebruik maken van de kooi om je heen. Uit verschillende hoeken hoor je een omschrijving als “een combinatie tussen tennis en squash”.

De puntentelling van padel gaat hetzelfde als bij tennis (15, 30, 40, deuce, advantage, game). Je mag de wanden gebruiken als de bal heeft gestuiterd (raakt de bal als eerste het glas, dan is het fout). De service is onderhands, moet diagonaal en één keer stuiteren voordat je slaat. Bij de opslag mag je de wanden gebruiken, maar let op, niet het hekwerk.

Padel vs. Tennis: belangrijke verschillen

Padel wordt gespeeld met twee teams van twee spelers, die elk een racket gebruiken om de bal over het net te slaan. Het doel is om de bal binnen de speelhelft van de tegenstander te houden en punten te scoren door de bal op de grond te laten stuiteren voordat de tegenstander deze kan terugslaan. Het spel heeft enkele unieke regels, zoals het gebruik van de glazen wanden rondom het veld en het feit dat de bal na het serveren eenmaal mag stuiteren voordat deze teruggespeeld moet worden.