...
Skip to main content

Sup board kopen? Weet wat je zoekt!

Wil je een opblaasbaar sup board kopen, dan zijn er veel verschillende soorten sup boards verkrijgbaar. Maar voordat je een sup board gaat kopen, is het belangrijk te weten welke plank bij je past. Ben je bijvoorbeeld een beginnende of ervaren paddle boarder? En wat wil je met de sup gaan doen? Af en toe een half uurtje een rondje peddelen of lange tochten maken? En ga je suppen op binnenwateren of ook aan het strand? En als laatste (en niet het minste belangrijke) wat is je budget?

Sup board kopen: kies uit 4 soorten

Als je een sup board gaat kopen, bepaal je eerst wat voor soort board je wil. Er zijn grofver 4 soorten sup boarden.

  • Allround SUP Board
  • Touring SUP Board
  • Race SUP Board
  • Wind Surf Boards

Allround SUP Board

Wil je ook gaan supboarden en ben je nog een sup board beginner? Dan is een allround supboard het ideale board voor beginners, want deze zijn wat breder en dikker. Hierdoor zijn ze wat stabieler en dat is als beginner toch wel prettig. Een allround opblaas sup board is geschikt voor rustig en ook onrustig water. Perfect dus voor korte tochtjes op het water, maar heb je wat meer ervaring? Dan kun je hem ook gerust meenemen ook op zee.

Allround sup boards zijn dan ook de meest voorkomende SUP boards voor beginners. Ze hebben over het algemeen ook nog eens een leuk design. Dus een breed en dik sup board allround is het beste voor beginners!

Een leuk beginners SUP board is de de opblaarbare Maxxoutdoor voor € 179. 

Touring SUP Board

De touring sub boards zijn ideaal voor gevorderden die al wat langer suppen en wat langere tochten willen maken. Een sup board touring is wat langer, smaller en puntiger van voren dan een allround board over het algemeen. Door de vorm van het board is het makkelijker om recht te blijven, wat aangenaam is voor de langere tochten. Touring boards zijn geschikt voor verschillende watertypes, maar sup pen gaat het beste op rustige water. Dit omdat er bij rustig water optimaal contact met het water is om zo efficiënt mogelijk met het touring paddle board over het water te kunnen glijden.

Zoek je een Touring Board dat ook nog geschikt is als je geen volleerd paddler bent? Dan is de Ladoga Maxxoutdoor een prima keuze.  Prima om te touren, maar ook nog steeds breed en stabiel genoeg voor beginners.

Race SUP Board

Ben je ervaren en fanatiek? Dan wil je misschien wel eens meedoen met wedstrijden? Race SUP boards zijn nog smaller en langer dan een touring boards. Deze race boards zijn volledig gericht op snelheid maken, een rechte koers houden en speciaal geschikt voor wedstrijden. Een ultiem Race board is de MOAI. Maar let op , ga als beginner niet op zo'n board staan, want de kans dat je blijft staan is niet heel groot.

Wind Surf Boards

Een opblaasbaar windsurfboard of windsurfboard genoemd is eigenlijk een sup en windsurfplank in één. Een windsurfboard is ideaal voor de watersporters die windsurf fanaat zijn, maar ook graag staand willen peddelen. Want met zo'n sup board windsurf is dus staand peddelen en windsurfen mogelijk op hetzelfde board. Deze opblaasbare windsurf boards hebben het design van een allround board, maar bij deze windsurfplanken zit wel een toevoeging bij. Bij een opblaasbare surfplank zit er een gat in het dek (diabolo genoemd), waarop je het windsurf zeil kunt bevestigen. Windsurfing op sup boards wordt steeds populairder, maar het heeft voordelen en nadelen.

Hieronder de voordelen en nadelen van deze windsurfboards.

Voordelen opblaasbare surfplank

Je hoeft niet langer een sup plank en een surfplank apart te kopen

  • Je kunt het opblaasbaar surfboard leeg laten lopen en vervoeren
  • Sup surf boards nemen maar heel weinig opslagruimte in thuis
  • Je kunt suppen & Windsurfen tijdens een lekker dagje op het water
  • sup surfplank kun je makkelijk meenemen in o.a. de auto of op fiets

Nadelen opblaasbare surfplank

Je kan sneller afdrijven met deze op te blazen windsurfplanken

  • Windsurf board heeft nog geen zwaard, zoals windsurfplanken
  • Zwaard moet je er vaak los bij kopen bij zo’n windsurfboard
  • Je kunt minder snel surfen, doordat windsurf zeil veel kleiner is
  • Je moet de plank eerst oppompen, wat ongeveer 10 minuten kost