...
Skip to main content

Welke soort koffie is het gezondst?

Bijna iedereen houdt wel van een lekkere kop koffie. Maar hoe (on)gezond is koffie nu eigenlijk. Dit zijn dingen die jij nog niet weet over koffie. Weet jij het verschil tussen cafeine en cafestol?

Gezonde koffie, bestaat dat?

Koffie is niet per definitie ongezond. Veel hangt af van de hoeveelheid die je drinkt. En daarbij is het van belang hoe de koffie is gezet. En dat heeft alles te maken met het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Gezonde koffie is gefilterde koffie

De minste cafestol zit daarom in koffie gezet met gemalen koffie en een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit gemiddeld meer cafestol. In koffie van een cafetière (ook wel doordrukkoffie of French press genoemd) en zeker in kookkoffie (ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd) zit de hoogste hoeveelheid cafestol. Koffie van een cafetière en kookkoffie staan dan ook niet in de Schijf van Vijf.

Is decaf gezonder dan koffie met cafeïne?

Nee, helaas. In decaf, koffie zonder cafeïne, zit net zoveel cafestol als in koffie met cafeïne. Het maakt dus voor de hoeveelheid cafestol die je binnenkrijgt niet uit of je kiest voor decaf of koffie met cafeïne.

Als je geen of minder cafeïne wilt nemen, omdat je bijvoorbeeld gevoelig bent voor de effecten van cafeïne, borstvoeding geeft of zwanger bent, dan kun je best voor decaf kiezen.  Maar denk niet het voor het gezondheid beter is.

Is koffie verslavend?

Nee, koffie is niet verslavend. In koffie zit cafeïne. Als je regelmatig cafeïne neemt, bijvoorbeeld een paar koppen koffie per dag, dan went je lichaam aan de cafeïne. Als je dan van de ene op de andere dag helemaal stopt met het drinken van koffie, dan kun je wel last krijgen van een aantal klachten. Denk aan hoofdpijn, slaperigheid en vermoeidheid, verminderde energie en minder actief zijn, verminderde alertheid, depressieve stemming, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en je niet helder van geest voelen. Maar het nemen van producten met cafeïne zoals koffie, wordt niet gezien als problematisch middelengebruik. Volgens Jellinek, het Nederlands expertisecentrum op het gebied van verslaving, kan ook niet gesproken worden van een ‘cafeïneverslaving’.

Dus wat houdt je tegen? Bestel eens een extra voordelig proefpakket met verschillende koffiebonen en kijk wat jouw favioriete smaak is.

Lavazza proefpakket

Hoeveel kopjes koffie kan ik drinken per dag?

Dat hangt dus af van de soort koffie. Hieronder staat per koffiesoort hoeveel je er vanwege de hoeveelheid cafestol per dag het beste maximaal van kunt drinken. Hierbij houden we ook rekening met cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, ongeveer 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.

Koffie gezet met een papieren filter

  • Hoeveelheid cafestol: laagst
  • neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

Koffie van koffiepads

  • Hoeveelheid cafestol: laagst
  • neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

Oploskoffie

  • Hoeveelheid cafestol: laagst
  • neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

Koffie gezet met een percolator

  • Hoeveelheid cafestol: laagst
  • neem vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

Koffie gezet met een mokkapot, ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd

  • Hoeveelheid cafestol: matig
  • neem vanwege de hoeveelheid cafestol niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

Espresso

  • Hoeveelheid cafestol: matig
  • neem vanwege de hoeveelheid cafestol niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag

Koffie van cups

  • Hoeveelheid cafestol: matig
  • Neem vanwege de hoeveelheid cafestol niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag

Koffie gezet met een cafetière (ongefilterd), ook wel French press of doordruk koffie genoemd

  • Hoeveelheid cafestol: hoog
  • neem vanwege de hoeveelheid cafestol niet meer dan 1 kopje per dag, en niet meer dan 3 kopjes in totaal per week (weekkeuze)

Kookkoffie (ongefilterd), ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd

  • Hoeveelheid cafestol: hoogst
  • Advies: het is het beste deze soort koffie vanwege de hoeveelheid cafestol niet te drinken, maar de koffie op een andere manier te zetten

Koffieautomaat op je werk?

Bekijk wat voor een soort automaat het is. Je kunt dit vragen bij diegene die de koffieautomaat vult of bij de leverancier. Kom je er niet achter? Dan kun je het best maximaal 2 tot 3 kopjes per dag hiervan drinken.

  • Automaat met vloeibaar koffieconcentraat of gevriesdroogd poeder: neem vanwege de hoeveelheid cafeïne max 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)
  • Automaat met een papieren filter: neem vanwege de hoeveelheid cafeïne max 5 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)
  • Automaat met een metalen of nylon filter: neem vanwege de hoeveelheid cafestol max 2 tot 3 kopjes per dag (1 kopje is 125 milliliter)

*bron Voedingscentrum.nl